En liten rörig människa med tusentals tankar. Här låter jag de flöda vilt och okontrollerat. Följ med i den ständiga kampen om att hitta rätt och leva sant



7 jan. 2015

Veckans gröna: Vegetarisk indisk gryta med halloumi

Detta recept har jag fått av en rar kollega. Hon inspirerar mig alltid med en massa enkel och go veggomat. Denna rätt är allt för god för att inte spridas ut i etern. Ni får ha överseende med fotot, det är en egen konstform att fotografera mat.



Celines indiska gryta med halloumi och ärtor

4 portioner 1 förp paneer, tofu eller halloumi (200 g) 2 vitlöksklyftor 1 tumstor bit ingefära 1 färsk röd cili 1 gul lök 2 tomater 1 näve cashewnötter (ger krämighet och reder såsen) 1 dl matlagningsyoghurt 1 tsk spiskummin 0,5 tsk gult chilipulver (kan ersättas med vanligt chilipulver och kan även uteslutas helt) 0,5 tsk torkade curryblad (kan uteslutas) 2 tsk garam masala 0,5 tsk torkad koriander 1 tsk gurkmeja 2 msk tomatpuré 2 msk mango chutney 2/3 kruka färsk koriander 0,5 gul paprika 2-3 dl gröna ärter salt ev 1 tsk soja för färgen Börja med att finhacka chilin. Riv ingefäran och vitlöken fint. Mixa cashewnötterna till ett fint pulver, detta blir redningen i grytan. Mixa sedan tomaterna och den gula löken till puré. Hetta upp lite smör eller olja i botten av en stor gryta. Tillsätt vitlök, ingefära, chili, lök och tomater och låt fräsa under omrörning. Tillsätt de torkade kryddorna och tomatpurén och fortsätt fräsa under omrörning. Lägg ner paneeren skuren i mindre tärningar. Tillsätt sedan yoghurt, chutney, ärter, mixade nötter och ev lite vatten om det ser lite torrt ut. Strö även över finhackad färsk koriander. Låt sjuda några minuter. För en brunare färg, kan man tillsätta lite soja. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sist ner paprikabitarna. De ska bara bli varma och behålla sin krispighet. Servera grytan med basmatiris, en klick god raita och gärna extra färsk koriander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar