En liten rörig människa med tusentals tankar. Här låter jag de flöda vilt och okontrollerat. Följ med i den ständiga kampen om att hitta rätt och leva sant



15 feb. 2012

Kommentar på "att ha ett lågstatusyrke"

Fick en så enastående kommentar i mitt inlägg om lågstatusyrken att jag blir tvungen att publicera den.  Vilken debatt jag satte igång! Blir alldeles varm inombords över att se responsen och få så kloka ord tillbaka. Äldreomsorgen är en riktig hjärtefråga och det var fint att se att jag inte är ensam om det.

Så här uttryckte sig Gunvor (som för övrigt undervisade mig i matematik när jag gick i gymnasiet. Inte mitt vassaste ämne men på något sätt så känner jag ändå att vi har lite smått besläktade själar)


Lågt status att arbeta inom äldreomsorgen eller för den delen inom alla vård- och omsorgsjobb? Ja, det har nog varit en allmän uppfattning i samhället de senaste hundra åren liksom betr. alla jobb som dominerats av kvinnor. Men jag tror en ändring är på gång, helt enkelt för att man nu äntligen börjar inse att det dels krävs utbildning för dessa jobb och därtill vissa personliga egenskaper för att kunna göra ett bra jobb. Vissa av dessa jobb har tidigare inte krävt någon speciell utbildning. Inte för att de skulle vara enkla att utföra, så att vem som helst skulle kunna göra det, utan för att kvinnor under livets gång lärt sig hur man sköter om barn, sjuka eller äldre. Det är inte enkelt att sköta om människor. Det är ju inte två som är lika, har samma problem eller reagerar på samma sätt. Jobbar man däremot i industrin och sköter en maskin, som producerar saker, så ser dessa föremål identiska ut. Maskinen lär man sig snart att hantera. Det är inte speciellt svårt eller avancerat. Faktiskt. Ändå har maskinskötaren troligen högre lön än de som sköter om människor. Visst är det bakvänt och märkligt! Eftersom det i regel är män som har bestämt lönerna har de tolkat männens jobb och prestationer som svårare och mer avancerade än kvinnors och männens löner ligger därför högre än kvinnors. Även om männen oftast inte skulle kunna sköta omsorgsjobben lika bra. Men jag tror att en ändring betr. allmänhetens syn på dessa omsorgsjobb är på gång, även om den kommer att ta några tiotals år. Det krävs ju nu allt mer specialiserad utbildning för alla dessa omsorgsjobb och det är både bra och utmärkt. Kunderna/patienterna/omsorgstagarna/anhöriga kräver kvalificerad behandling. Man betalar ju för den antingen via skattsedeln eller direkt. 
Så lägg av med att tycka att du har ett lågstatusjobb! Alla vi som i något sammanhang haft kontakt med er i omsorgen eller sjukvården vet vilket svårt och tufft jobb ni har. Jag är djupt imponerad av det lilla jag sett. Så sträck på dig och inse att det inte är vem som helst som kan ha det jobb som du har! För så är det. Med tiden kommer även lönenivån att höjas. Och därmed även jobbens generella status. Lön och status har tyvärr ett visst samband. Märkligt men sant.

4 kommentarer:

  1. När ska du skicka in inlägget till hn?

    SvaraRadera
  2. När ska du skicka in inlägget till hn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. å det kanske inte vore en dum idé ;)

      Radera
  3. Nej det är ett MÅSTE :-)

    SvaraRadera